Lesy léčí

Procházka, kterou pěkně nasměrujeme do lesních pěšinek, skutečně pomáhá celému našemu organismu. V  podstatě když budeme vnímat tu vůni stromů, jehličí a zaposloucháme se do krásných sonát různých pěveckých výkonů lesních ptáčků, tak zkrátka i deprese ustoupí do pozadí. Navíc, když budeme pozorní, tak v letních měsících můžeme ochutnat cestou nějakou tu dobrůtku v podobě lesních plodů a ještě si přinést pár hub do kuchyně. Nemluvě o tom, jaké další skvělé pochutiny se dají nasbírat na jarní procházce, kdy například můžeme vidět na smrčcích jeho mladé výhonky.

les

Větvičky smrků nesou zdravé poklady

Musíme ovšem na tyto poklady vyrazit jen v určitém období, nenalezneme je zde po celý rok. Jen zhruba v období května, záleží na počasí, můžeme pozorovat na konci větviček smrků svěže zelené přírůstky. Ty by měly zůstat v naší pozornosti, a když budou dosahovat tak 5 cm, tak si je můžeme nasbírat a připravit si z nich zdravý a chutný sirup, který skvěle bojuje proti chřipkám, kašli a také posiluje náš organismus v době nepříznivého počasí. Je to jednoduché, protože za tímto aktem stojí vitamín C.

smrkové výhonky

A nebudeme zase potřebovat tolik ingrediencí. Smrkové výhonky, třtinový cukr a pokud možno ne chemicky ošetřený citron. Pak nám postačí velká sklenice, do které budeme postupně vrstvit a pěchovat výhonky, prosypeme cukrem, položíme citron nakrájený na kolečka. Takto budeme postupovat až po hrdlo. Zavíčkujeme a dáme na okno, kde bude svítit sluníčko. Zhruba za tři týdny máme hotovo a můžeme hustou tekutinu slít do lahví, které uchováme v chladu.  

Nestihli jsme si natrhat výhonky? Nevadí

Vzhledem k tomu, že se dají tyto poklady najít jen v krátkém období, nemusíme zrovna truchlit, že jsme je nestihli natrhat. Smrkové výhonky, které jsou ručně nasbírané, a kvalitně usušené si můžeme jednoduše zakoupit. Jsou vhodné na přípravu čaje, ale jsou skvělé i do kuchyně při dochucení masových nebo zeleninových jídel, ovšem i rybí pokrmy dostanou jinou chuť. Poté lze mít tuto skvělou pochutinu po celý rok k dispozici.

Written By