Potřebujeme k životu doplňky stravy?
Buď suplementy, nebo úpravou stravy, což je docela náročné. Jakékoliv doplňky stravy jakožto běžně prodejné výrobky v lékárnách, drogeriích, v prodejnách zdravé výživy, čajů, bylinek apod. jsou vyrobeny s ohledem na průměrnou potřebu biologicky aktivních látek průměrného člověka. Pravidelnost v užívání těchto výrobků posílí imunitu, detoxikuje tělo, působí proti stresu, různým nemocem nebo špatnému životnímu prostředí. Děje se tak z důvodu vytvoření potřebného množství zásoby aktivních látek.
Známé druhy
– vitamíny (od vit. A po železo)
– glukosamin
– zinek
– zázvor
– koenzym Q10
– třezalka tečkovaná
– omega3 kyseliny
– ženšen
– echinacea
– ginkgo biloba
– ostropestřec mariánský
– brusinky
– česnek
Jak je vybírat?
Dle formy:
– v tabletách
– v tobolkách
– v kapslích (mají delší trvanlivost, usnadňují rozpadání v žaludku, obsahují aditiva k doplnění objemu)
– v softgelu (želatinové tobolky naplněné různými oleji s vitaminy rozpustnými v tucích, esenciálními mastnými kyselinami nebo lecitinem)
– v prášku (snadno se rozpustí)
– v tekuté podobě (dobře se polyká, je možno ochutit – např. dětem)
– v tinktuře (koncentrovaný roztok)
– sub-lingválně (pod jazyk)
Dle kvality:
– je nutné dbát na kvalitu (srovnat s konkurencí množství jednotlivě účinných látek vs. cena)
K čemu je používat?
Při léčbě:
– pouze jako doplňky stravy, nikoliv jako léčiva = nenahrazují léky!
– je dobré se poradit s lékařem nebo lékárníkem o vhodnosti užití doplňků stravy s léky
V běžném užití:
– k doplnění množství vitamínů, minerálů a jiných látek s fyziologickým nebo nutričním účinkem
Na co si dát pozor
Dávkování:
– dodržovat údaje na příbalovém letáku
– DDD – doporučené denní dávkování je stanoveno legislativou tak, aby neubližovalo
– vyvarovat se předávkování (více opravdu neznamená lépe)
Nekombinovat:
– omega 3 mastné kyseliny a česnek nekombinovat spolu s léky ředícími krev (antikoagulancia)
– třezalku nekombinovat s antiepileptiky, antidepresivy a léky ředícími krev
– vlákninu nekombinovat s doplňky stravy bohatými na stopové prvky nebo minerály, nebo s léky
– železo se hůře vstřebává do těla kvůli některým látkám v čaji a kávě
– účinek léků ředících krev výrazně snižuje užívání vitamínu K (např. Heparin, Warfarin)